Налетите близо половин милиард лева в Северозападна България европейско безвъзмездно финансиране

...
Налетите близо половин милиард лева в Северозападна България европейско безвъзмездно финансиране
Коментари Харесай

Налетите половин милиард лева европари в Северозапада отишли нахалост

Налетите близо половин милиард лв. в Северозападна България европейско безплатно финансиране от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " не са дали резултат. Жизнената среда в този район не се е подобрила и той продължава да е най-бедният освен в България, само че и в цяла Европа. Именно поради това Северозападна България бе оповестена като предпочитан район при усвояването на еврофондовете през програмния интервал 2014-2020 година

Това излиза наяве от разбор на Министерството на стопанската система за успеваемостта на Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " за интервала 2014-2020 година, в който Северозападна България бе оповестена за предпочитан район при усвояването на безвъзмездните евросредства. 

За последните седем години от ОПИК безвъзмезно финансиране са получили 2914 плана за общо 2.063 милиарда лева От тях 930 плана са от Северозападна България, а точната усвоена сума е 478 млн. лева. 

Анализът е открил нарушавания в близо 100 плана от Северозападна Българи и в този момент получателите на парите би трябвало да възстановят общо 24 млн. лева Те са свързани основно с провеждането на публични поръчки, но са открити и компании, главно от ИТ бранша, които са измамили, че извършват активността си в тази част на страната, с цел да получат грантове. Проверките открили, че служителите на тези компании работят в други населени места.

" Към този миг имаме формирани две досъдебни производства през Европейската прокуратура. Проверките не престават ", заяви служебният министър на стопанската система Даниела Везиева. 

" Държавата в действителност се пробва да подкрепи бизнеса посредством грантовите схеми и е значимо да виждаме резултата от всеки един лев, който инвестира в бизнеса. Косвените резултати, които търсихме, приоритизирайки Северозападен район, в действителност не ги отчитаме - нито се е подобрила виталната среда в този район, нито е намаляла вътрешната емиграция. Затова в идващите ограничения, планувани в проекта за възстановяване, ръководещият орган дружно с консултанти, ще разработят допълнителни ограничения за надзор, които да бъдат опростени и да дават резултат ", разяснява Везиева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР